Skip to main content

Υπερθέρμανση πλανήτη – Global warming

Γιώργος Τσατραφύλλιας (Φυσικός – Μετεωρολόγος)

Υπερθέρμανση πλανήτη – Global warming

Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δηλώνει μία ειδική  περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Αποδίδεται συχνά με διαφορετικό τρόπο, ως πλανητική (υπέρ) θέρμανση ή παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ άλλες φορές ταυτίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελεί έναν μηχανισμό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην  υπερθέρμανση του πλανήτη.

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες  να έχουμε συχνότερους και ακραίους καύσωνες, άρα κατανάλωση περισσότερης ενέργειας για την ψύξη .
  • Αυξάνεται η εξάτμιση η οποία σε συνδυασμό με την έλλειψη βροχοπτώσεων δημιουργεί συνθήκες ξηρασίας, άρα πλήγμα για την αγροτική παραγωγή .
  • Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τις δασικές πυρκαγιές. Τα δάση, συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Όταν καίγονται, μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύουν απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και επίσης ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν, πλέον είναι ελεύθερος στο περιβάλλον, κάτι που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Οι καταιγίδες γίνονται συχνότερες και πιο ραγδαίες με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αιφνίδιες πλημμύρες, ενώ οι χιονοπτώσεις  εκδηλώνονται πιο σφοδρές και πιο πυκνές .
  • Εξαιτίας της θερμικής διαστολής του θαλασσινού νερού και της τήξης των παγετώνων προκαλείται άνοδος της στάθμης της θάλασσας.  Επομένως αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμυράς κοντά σε ακτές, μειώνεται η ποσότητα γλυκών υδάτων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γεωργία και η παροχή  πόσιμου νερού.
  • Η κλιματική κρίση επηρεάζει και τους ωκεανούς οι οποίοι αποτελούν την μεγαλύτερη καταβόθρα άνθρακα στον πλανήτη. Ένας θερμότερος ωκεανός κινδυνεύει να απορροφά λιγότερο άνθρακα ,άρα να μένει περισσότερος στην ατμόσφαιρα ,κάτι που επιδεινώνει και αυτό με τη σειρά του το φαινόμενο του θερμοκηπίου
  • Επίσης εξαιτίας των αλλαγών χρήσης γης (ξηρασία, πλημμύρες, διάβρωση  εδάφους, δασικές πυρκαγιές ) ,έχουμε επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα .

Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850 την καθαρή περίοδο που δεν είχε αυξημένες συγκεντρώσεις) κατά 1,1 °C το 2019. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2 °C ανά δεκαετία.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή συνδέεται με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, καθώς και με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων και πιθανώς καταστροφικών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Η συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική αλλαγή ( COP ) που υπογράφτηκε στις  22 Απριλίου του 2016 έθεσε ως στόχο την συγκράτηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 2Ο C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα  και αν είναι δυνατόν κάτω από 1,5Ο C μέχρι το τέλος του αιώνα (2100).

Δείτε το βίντεο:

Μείνετε ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες κάθε ημέρας κάνοντας κλικ εδώ: https://weather2go.gr/

Επίσης μην ξεχάσεις να δεις τη live πρόγνωση της ομάδας του weather2go.gr

Περισσότερα σχετικά με το τι να φορέσετε για  αυτή την εβδομάδα εδώ:  “τι να φορέσω

σήμερα” της  Ματίνας Μπέρου .

Περισσότερα σχετικά με τον καιρό δες τον “ιδανικό καιρό για …” αυτή την εβδομάδα του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Σου άρεσε; Μοιράσου το:

Μοιράσου το: