Skip to main content
ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (0 – 2.000 m)

Stratus – Στρώματα

Εκτεταµένα νέφη χρώματος υπογκρί.
Σχηµατίζονται είτε υπό την παρουσία ασθενών ανοδικών κινήσεων, είτε ως αποτέλεσµα της ψύξης µια αέριας µάζας, ή ακόµα και λόγω της ανάµειξης δυο αερίων µαζών µε διαφορετικές θερµοκρασίες.

ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (0 – 2.000 m)

Cumulus – Σωρείτες

Μεμονωμένα κατά κανόνα νέφη λευκού χρώματος με επίπεδες βάσεις.
Σχηµατίζονται ως αποτέλεσµα της ψύξης ενός θύλακα αέριας µάζας η οποία πραγματοποιεί ανοδική κίνηση. Αναπτύσσονται κατακόρυφα με την πάροδο του χρόνου.

ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (0 – 2.000 m)

Stratocumulus – Στρωματοσωρείτες

Από τα πιο συνήθη νέφη. Όταν δεν έχουν μεγάλο πάχος προκαλούν οπτικά φαινόμενα γύρω από τον ήλιο ή τη σελήνη.
Αποτελούν δείκτες αυξημένης ατμοσφαιρικής υγρασίας. Σχηµατίζονται ως αποτέλεσµα ήπιων ανοδικών κινήσεων καθώς και κατά τη διέλευση μετώπων.

ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (0 – 2.000 m)

Nimbostratus – Μελανοστρώματα

Σκουρόχρωμα νέφη με μεγάλο πάχος που καλύπτουν πλήρως τον ήλιο.
Αρκετά συχνά εκτείνονται έως και τα 5500 m. Σχετίζονται με κακοκαιρίες και διελεύσεις μετώπων, προκαλώντας βροχή ή χιονόπτωση.

ΜΕΣΑ ΝΕΦΗ (2.000 – 6.000 m)

Altocumulus – Υψισωρείτες

Νέφη που παρατάσσονται σε μακριές σειρές ή εκτεταμένες ομάδες με μικρά ή μεγάλα κενά μεταξύ τους. Εμφανίζουν εναλλαγές λευκών και γκρι τόνων.
Προκαλούν ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα. Εντοπίζονται είτε μπροστά από θερμά μέτωπα, είτε στο θερμό τομέα υφέσεων.

ΜΕΣΑ ΝΕΦΗ (2.000 – 6.000 m)

Altostratus – Υψιστρώματα

Εκτεταμένα σκουρόχρωμα νέφη. Όταν έχουν μικρό πάχος αφήνουν τον ήλιο να διακρίνεται σα μέσα από θαμπό γυαλί. Όταν έχουν μεγάλο πάχος τον καλύπτουν πλήρως.
Συνήθως προκαλών ασθενή φαινόμενα μεγάλης διάρκειας. Στις περιπτώσεις αυξημένης αστάθειας αναπτύσονται σε μεγαλύτερο πάχος, προκαλώντας εντονότερα φαινόμενα.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (6.000 – 14.000 m)

Cirrus – Θύσσανοι

Ινώδη νέφη λευκού χρώματος.
Η κίνηση τους είναι ενδεικτική των ανέμων που πνέουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Σχηματίζονται είτε ως αποτέλεσµα ήπιων ανοδικών κινήσεων είτε στα όρια συνάντησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (6.000 – 14.000 m)

Cirrocumulus – Θυσσανοσωρείτες

Νέφη που παρατάσσονται σε μακριές σειρές ή εκτεταμένες ομάδες με μικρά κενά μεταξύ τους. Εμφανίζουν εναλλαγές λευκών και γκρι τόνων.

Εντοπίζονται μπροστά από θερμά μέτωπα.

ΑΝΩΤΕΡΑ ΝΕΦΗ (6.000 – 14.000 m)

Cirrostratus – Θυσσανοστρώματα

Λεπτά και σχεδόν διάφανα νέφη που επιτρέπουν στο φως του ήλιου ή του φεγγαριού να τα διαπερνά.
Αποτελούν προπομπούς θερμών μετώπων και βροχών. Συνήθως η εμφάνισή τους υποδηλώνει επερχόμενη αλλαγή του καιρού.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΦΗ (0 – 14.000 m)

Cumulonimbus – Σωρειτομελανίες

Νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης με σκούρες βάσεις κοντά στο έδαφος και κορυφές που μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλα ύψη.
Εμφανίζονται μεμονωμένα ή σε γραμμές, προκαλώντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μπουρίνια, χαλάζι, ανεμοστρόβιλους.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Mammatus Clouds

Πρόκειται για μίασειρά εξογκωμάτων ή μικρών σάκων, οι οποίοι κρέμονται από τη βάση ενός νέφους. Tο όνομά τους, προέρχεται από τη λατινική λέξη mamma που σημαίνει «μαστός» ή«στήθος».

Σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Lenticular Clouds

Τα φακοειδή σύννεφα (Λατινικά: Lenticularis σε σχήμα φακής, από το lenticula lentil) είναι ακίνητα σύννεφα που σχηματίζονται κυρίως στην τροπόσφαιρα, συνήθως σε παράλληλη ευθυγράμμιση με την κατεύθυνση του ανέμου. Μοιάζουν πολύ με το παραδοσιακό σχήμα των ιπτάμενων δίσκων στην επιστημονική φαντασία .

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Fog – Ομίχλη

Η ομίχλη είναι ένα σύννεφο στο έδαφος. Αποτελείται από δισεκατομμύρια μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που επιπλέουν στον αέρα. Ομίχλη υπάρχει εάν η ατμοσφαιρική ορατότητα κοντά στην επιφάνεια της Γης μειωθεί σε 1 χιλιόμετρο ή λιγότερο.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Contrails

Συντομογραφία για τα “ίχνη συμπύκνωσης” (condensation trails), είναι νέφη σε σχήμα γραμμής που παράγονται από την εξάτμιση του κινητήρα του αεροσκάφους ή τις αλλαγές στην πίεση του αέρα, συνήθως σε ύψη πλεύσης αεροσκαφών αρκετά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης. Τα contrails αποτελούνται κυρίως από νερό, με τη μορφή κρυστάλλων πάγου.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Green Clouds

Τα πράσινα σύννεφα συχνά συνδέονται με έντονες καιρικές συνθήκες. Το πράσινο χρώμα δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά πιστεύεται ότι έχει να κάνει με την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας υγρών σταγόνων νερού και χαλαζιού μέσα στα σύννεφα. Στην περιοχή των μεγάλων πεδιάδων των ΗΠΑ, τα πράσινα σύννεφα συνδέονται με καταιγίδες που ενδέχεται να προκαλέσουν χαλάζι και ανεμοστρόβιλους.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Fractus Clouds

Τα σύννεφα Fractus σχηματίζονται ή έχουν αποσπαστεί από ένα μεγαλύτερο σύννεφο και γενικά κόβονται από ισχυρούς ανέμους, δίνοντάς τους μια οδοντωτή, τεμαχισμένη εμφάνιση. Τα Fractus (μετάφραση από τα λατινικά που σημαίνει σπασμένα ) έχουν ακανόνιστα σχέδια, Αλλάζουν συνεχώς, συχνά σχηματίζονται και διαχέονται γρήγορα. Δεν έχουν σαφώς καθορισμένες βάσεις.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Asperitas Clouds

Το Asperitas είναι ένας σχηματισμός νεφών που διαδόθηκε για πρώτη φορά και προτάθηκε ως τύπος σύννεφου το 2009.  Αν και φαίνονται σκοτεινά και σαν θύελλα, σχεδόν πάντα διαλύονται χωρίς να σχηματιστεί καταιγίδα.

ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΝΕΦΗ

Kelvin-Helmholtz cloud

Τα σύννεφα αυτά δημιουργήθηκαν από ένα φαινόμενο γνωστό ως αστάθεια Kelvin-Helmholtz, η οποία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα των διαφορών στην πυκνότητα του αέρα σε παρακείμενα στρώματα της ατμόσφαιρας. Απαιτούνται υγρασία και ισχυροί άνεμοι για να μπορέσουν αυτά τα σύννεφα να αποκτήσουν το κυματοειδές σχήμα τους.