Skip to main content

Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας: “Κλείνοντας το χάσμα στην έγκαιρη προειδοποίηση μαζί”

Γιώργος Τσατραφύλλιας (Φυσικός – Μετεωρολόγος)

23/3/2025 : Παγκόσμια ημέρα Μετεωρολογίας 2025.Φέτος επιλέχθηκε το θέμα:

“Κλείνοντας το χάσμα στην έγκαιρη προειδοποίηση μαζί”

Στις 23 Μαρτίου του 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Ο WMO επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Οι αλλαγές στο περιβάλλον μας οδηγούν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι ταχέως εντεινόμενοι τροπικοί κυκλώνες, οι καταστροφικές βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι θανατηφόρες ξηρασίες και οι πυρκαγιές αυξάνονται. Η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται, εκθέτοντας τις πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές σε παράκτιες πλημμύρες και επιπτώσεις των κυμάτων των ωκεανών. Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των γεγονότων συνεχίζονται πολύ μετά το ξεθώριασμα των πρωτοσέλιδων.

Μεταξύ 1970 και 2021, οι παγκόσμιες αναφερόμενες οικονομικές απώλειες από τους κινδύνους του καιρού, του κλίματος και του νερού ήταν ένα εκπληκτικό ποσό των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν.

Ενώ οι δυνατότητες πρόβλεψης έχουν προχωρήσει σημαντικά, παραμένουν κενά στα δίκτυα παρατήρησης, την ακρίβεια των προβλέψεων και την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας κλιματικά και υδρολογικά δεδομένα. Η ενίσχυση των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών (NMHS) στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για την προσαρμογή του κλίματος – είναι απαραίτητη για την παγκόσμια ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα.

Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί καν προτεραιότητα, στο βωμό του κέρδους από την καύση ορυκτών καυσίμων. Ο Θεός να βάλει το χέρι του!

Το βίντεο υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την πρόληψη και τον μετριασμό των καταστροφών. Υπογραμμίζει πώς αυτά τα συστήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προβλέψουν και να προετοιμαστούν για διάφορους φυσικούς κινδύνους όπως καταιγίδες, πλημμύρες και κύματα καύσωνα πριν χτυπήσουν, σώζοντας τελικά εκατομμύρια ζωές.

Περισσότερα σχετικά με το τι να φορέσετε για  αυτή την εβδομάδα εδώ:  “τι να φορέσω σήμερα” της  Ματίνας Μπέρου.

Περισσότερα σχετικά με τον καιρό δες τον “ καιρό για …” αυτή την εβδομάδα του Γιώργου Τσατραφύλλια.

Μείνετε ενημερωμένοι για τις καιρικές συνθήκες κάθε ημέρας κάνοντας κλικ εδώ: https://weather2go.gr/

Επίσης μην ξεχάσεις να δεις, τη live πρόγνωση της ομάδας του weather2go.gr

Σου άρεσε; Μοιράσου το: